Włochy – co warto zjeść w val di sole?

Włochy – co warto zjeść w val di sole?

Rodzinne wyjazdy na narty do Włoch nie byłyby tak
przyjemne, gdyby nie pyszna i niezwykle pożywna kuchnia włoska. Włochy obfitują
w całe bogactwo najświeższych składników żywieniowych, domowych makaronów,
smacznych mięs, świeżych serów, dojrzałych warzyw i soczystych owoców
dostarczających energii i witamin. Co warto zjeść we Włoszech?

Kuchnia włoska została uznana za jedną z najlepszych na świecie ze względu na różnorodność potraw i niepowtarzalny smak serwowanych dań. A najlepiej smakują lokalne przysmaki.


SPECJAŁY SŁONECZNEJ DOLINY VAL DI SOLE

Trydent to górska kraina w Dolomitach, gdzie świeże, lokalne produkty są na wyciągnięcie ręki, a sprawny kucharz przygotuje pyszne potrawy, które zapewnią energię, zdrowie i dobry nastrój. To dzięki słońcu uprawiane w Val di Sole rośliny i zboża dają wyjątkowo obfite i dorodne plony: jęczmień, pszenica durum, soczyste jabłka i pyszne warzywa.

Tradycyjne dania tego regionu powstają z najwyższej jakości składników, na bazie znakomitych przepisów rodzinnych, doskonalonych przez kolejne pokolenia. Starannie dobrane i doprawione dania tworzą prawdziwy festiwal smaków, a kulinarną różnorodność podkreślają wpływy kuchni włoskiej, austriackiej i niemieckiej, które się wzajemnie przenikają. Co ważne, podawane potrawy łączą w sobie tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania w oparciu o najświeższe i najlepsze składniki tego regionu.


ŚNIADANIE W BIZANTYJSKIM STYLU

Zanim przystąpimy do śnieżnobiałych atrakcji na stoku warto zadbać o obfite i energetyczne śniadanie. Włochy nie zawiodą nas również pod tym względem. Co warto zjeść na śniadanie, aby otrzymać odpowiednią dawkę energii?

Włosi są królami życia i potrafią celebrować każdy posiłek. Do żytniego chleba podaje się świeże masło i pikantne sery: doskonałe grana trentino, miękkie casoleti z surowego mleka, ricotta w dialekcie znana jako poìna oraz rozmaite wędliny. Wędliny z Trydentu, wędzone do dziś zgodnie z dawną recepturą, dają niepowtarzalny smak przesycony aromatycznym drewnem. Typowe dla regionu mortadele z wieprzowiny, oprószone mączką kukurydzianą, dojrzewają na drewnianych deskach przez kilka dni. Produkty mleczne z Trydentu zawdzięczają zaś swój smak mleku z alpejskich pastwisk.

POSIŁKI Z TEMPERAMENTEM

Włochy to kraj pełen słońca i najsmaczniejszych dań przygotowanych z włoskim temperamentem i radością. Co warto zjeść w kraju, gdzie kuchnia aż kipi energią i oślepia słonecznym blaskiem, podczas wakacji na stokach Val di Sole, włoskiej Dolinie Słońca?

Pieczone pstrągi, doskonałe dania z wieprzowiny, smakowite kotlety jagnięce, wołowina oraz dziczyzna to wybitnie górskie specjały. Smak mięsa uzupełniają dzikie jagody, czarne porzeczki i zioła. Oregano, bazylia, estragon, rozmaryn i szałwia podkreślają smak potraw i sosów, a dodane do sałatek czy zup pobudzają apetyt. Dopełnieniem są wspaniałe włoskie wina: lekkie czerwone Caldaro, wyraziste Marzemino i nowoczesne, białe wina o alpejskich aromatach.


KULINARNE NATCHNIENIE KUCHARZY - POLENTA

W Trydencie przeważa włosko-wenecka tradycja kulinarna: głównie polenta i makarony z alpejskimi dodatkami: świeżym masłem, serami, dziczyzną i grzybami leśnymi. Typowym daniem Trydentu jest polenta, dawniej przygotowana z mąki kasztanowej, gryczanej lub orkiszu, a obecnie najczęściej z kaszy kukurydzianej. Ludową wersją tego regionu jest polenta rostida, podsmażana z pancettą, czyli chudym boczkiem, z ziemniakami i serem.

Monchi, kolejny przysmak regionu, to knedle ugotowane z miękkiej polenty doprawionej serem, masłem i szałwią. Polenta jest również podstawą minestra d’orzo. To włoski krupnik rodem z Trydentu, gotowany na bulionie wołowym i grubej kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw: marchewki, selera naciowego, cebuli oraz świeżej natki pietruszki. Sekret smaku daje wonna pancetta, czyli pokrojony w kostkę wędzony boczek. Tradycyjny dodatek stanowi startym parmezan i oliwa z oliwek. Włochy bez oliwy i parmezanu nie istnieją, co potwierdza wszechobecność tych składników w kuchni włoskiej. Warto tu także zjeść tortei de patate, czyli górskie placki ziemniaczane. Canederli to tutejsze knedle z czerstwego pieczywa, jajek, masła i cebuli, podawane zazwyczaj z boczkiem lub kiełbasą. Uznano je za dziedzictwo kulinarne, gdyż dotarły do Włoch z Europy Środkowej.

Typowa kuchnia Val di Sole to nie tylko domowe makarony z lekkim, smakowitym sosem, lecz także sałatki warzywne wzbogacone wonną oliwą z oliwek i doprawione świeżymi ziołami. Jednak Włochy smakują nie tylko dojrzałymi warzywami i sycą makaronem al dente, lecz również kuszą słodkimi deserami.


CO WARTO ZJEŚĆ NA DESER?

Lo strudel di mele, czyli strudel z jabłkami, to prawdziwy król deserów w całym Trydencie, ale równie pyszne są lokalne domowe ciasta: wyśmienite fregoloti i szarlotka upieczona z jabłek, które uznano za najlepsze we Włoszech. Polecamy także włoskie lody i gryczane ciasto smacafam z bakaliami i anyżkiem. A do tego znakomite espresso lub caffe latte. Brzmi wspaniale, prawda?